Quan jo vaig arribar al centre de pràctiques ja havien treballat les pors nocturnes, però la psicopedagogoa m'ha donat informació al respecte.
Es treballen les pors a travès d'orientacions al pares i a partir d'activitats amb l'alumna, pe`ro un dels papes principals el tenen els pares.
Activitats amb l'alumna:
- Economia de fitxes: per punts i bescanvi de fitxes. Si està una setmana dormint sola ( 7 nits = premi gran), ( 6 nits = premi una mica menys), ( 5 nits = premi més petit), menys de 4 nits no té premi. Els premis s'acorden conjuntament pares i fills.
- Activitats durant les sessions: reflexionem sobre : per què hem de dormir sols? , donem pautes a seguir per afrontar la por, fem un stop quan tenim por i... què fem? pensem en uns passos que hem de fer quan tenim por:
1. Respirar.
2. Obrir el llum.
3. Mirar tot el nostre voltant per adonar-nos que tot segueix igual.
4. Agafar un objecte que ens protegeixi.
5. Pensar en una altra cosa que ens faci feliç, contents.
6. Tornar a apagar el llum i dormir tranquils.
Orientacions per a famílies:
Orientacions per a famílies:
- Encendre el llum i esperar al seu costat fins que es desperti tot sol, ja que si intentem abraçar o tocar, probablement ens farà fora. No el despertarem ni li parlarem, només vigilem que no es faci mal, ja que encara que tingui els ulls oberts, ell no està despert.
- Un cop es desperti, l’abracem amb calma i li diem que no passa res, que estigui tranquil. El contacte físic és important en aquest moment, ja que segurament, es mostrarà confús i desorientat.
- Tractarem la situació amb normalitat i no li preguntarem què ha passat perquè ell no podrà recordar res. Aquesta és una de les diferències amb els malsons. Un malson es pot recordar perquè acostuma a passar a les últimes fases de la son, però el terror nocturn passa a la primera meitat de la nit (a les 3h de la matinada aproximadament). Per tant, si li preguntem, això encara crearà més angoixa i confusió en la criatura.
- Normalment, acostumen a adormir-se ràpidament, sense recordar al dia següent aquest episodi.
- Abans d’anar a dormir és important no portar a terme activitats excitants. És aconsellable que es prengui una til·la que el relaxi.
- Els nervis i la fatiga es solen relacionar amb l’aparició d’aquests episodis, per tant, és important que la criatura dormi les hores necessàries i es vagi a dormir d’hora.
- En alguns casos, hi ha factors externs que poden incrementar l’aparició d’aquests episodis (canvis al seu entorn, estrès), amb la qual cosa, és important reflexionar i en cas que es detecti una possible causa, intentar modificar-la.
- Algunes de les tècniques que s’utilitzen és controlar aproximadament l’hora en que es produeixen i despertar a la criatura uns 10 minuts abans per tal de trencar el cicle de la son i evitar aquests episodis. Jo, personalment aconsello que si no és molt sovint la seva aparició, no cal.
- Els terrors nocturns acostumen a desaparèixer espontàniament amb el temps, generalment a l’adolescència.
- Si la criatura mostra alguns comportaments estranys o aquests terrors nocturns passen molt sovint, és preferible posar-se en contacte amb el pediatra per sortir de dubtes.
No hay comentarios:
Publicar un comentario