martes, 27 de marzo de 2012

OBSERVACIONS PERSONALS

Inici de les pràctiques. La meva primera impressió al centre va estar positiva. Vaig observar que la psicopedagoga té un tarannà molt dinàmic i em deixarà participar força en les sessions amb els alumnes.

 La psicopedagoga em va mostrar els diferents casos que tenia dins un horari i vaig tenir més la sensació d'estar més centrada i més dins el centre.

Aquest dia vaig sortir amb una sensació una mica extranya del centre, però m'agrada tenir les coses molt pautades i em va donar la sensació de que allà sobrava.
Durant la tarda, li vaig preguntar a la psicopedagoga quan podria acompanyar-la a alguna escola durant el mati (que és quan hi va), per poder fer el seguiment del cas amb els mestres de l'alumne i la seva família, així jo podría preveure-ho i demanar un permís a la meva feina. Sorprenentment vaig rebre la resposta que no podria anar a cap escola ja que el centre no ho permet ( en un principi durant la primera entrevista em van dir que si que podria).
Llavors li vaig preguntar si podria assistir a alguna xerrada a l'escola bressol o xerrades amb famílies, però també vaig rebre la resposta negativa ( en un principi durant la primera entrevista em van dir que si que podria). Així que ja us podeu imaginar el meu disgust. Per sort, la Cristina ( la consultora de la UOC) em va animar i donar uns bons consells que em van servir per tirar endavant.

Desprès de dues setmanes al centre, les sessions amb la psicopedagoga van ser molt productives, vaig poder participar i inclòs em va deixar fer una part de la reeducació d'una alumna.

____________________________________________________________________

Observacions sobre el CAS SUBJECTE AL

 Per la de reconduir la conducta també utilitzen el mètode TEACCH, com en qualsevol altra activitat al centre. Tot allò que se li vol ensenyar està escrit amb rètols, el que s'ha de fer i el que no s'ha de fer. Són rètols clars i grans, amb colors on el subjecte mostri atenció quan se li ensenya. Quan realitza una acció mal feta se li ensenya el STOP o una cara trista, per contra quan ho fa bé se li reforça amb una imatge de dit amunt o una cara contenta. El subjecte es mostra molt motivat amb aquestes indicacions i funciona molt bé.
Desprès de la realització de les pràctiques, personalment he observat algunes de les conducte més corrents en subjectes amb un Trastorn del desenvolupament Autista.
- Rituals i obsessions -> són molt obsessionats amb allò que desitgen, per això és important treballar el desitg en algunes sessions d'intervenció. Tenen molta obsessió en posar en ordre les peçes o petits objectes que puguin tenir, i anar corrents al lavabo sol i tirar-se el terra.
Sempre que realitza alguna acció bona se li dòna un premi de gomet verd.
-Tots els hàbits conductuals ha d'anar acompanyats d'IMATGES.
-El llenguage ha de ser clar i precis i dirigit al subjecte amb contacte ocular.
- Gratificar, recompensar o premiar en conductes adeqades.
- Desglossar les activitats en parts més petites per facilitar la feina.
- En conductes inadeqüades, usar l'extinció ( no prestar atenció a l'acció incorrecta).
- Redirigir l'atenció del subjecte cap una activitat apropiada.
- Reforçar les conductes alternatives ( les bones).
- Modificació de la conducta amb metodologia Lovaas ( extinció, temps fora, reforçament diferencial).

L

METODOLOGIA

El camp d'estudi serà observar i donar resposta a una sèrie de prioritats* i participar tant com sigui possible, aportant recursos i activitats per treballar amb els alumnes.
Aquestes prioritats són:
  • De la psicopedagoga em fixo en :
-     -  Les seves tasques setmanals.
-      - Els objectius que vol assolir en cada cas.
-      - Els continguts de la sessió tenint en compte la problemàtica.
-      - La improvatització i/o planificació dels continguts i activitats en cada sessió.
-      - La metodologia que segueix durant la sessió.
-     -  Quines activitats utilitza en cada cas.
-    -   Quins recursos utilitza i d’on els treu.
-      - La temporalització de les sessions depenent de la problemàtica.
-      - Quin tipus d’avaluació fa per adonar-se de les millores.
-     -  Fins a on arriba el cas? És a dir, quan es decideix que no necessita més intervenció un alumne.
-     -  El tipus de sessió: més d’orientació i intervenció psicopedagògica o més clínica.
-     -  L’ús o l’absència de tests o proves estandarditzades.
  •   De l’alumne em fixo en:
-      - La seva problemàtica ( característiques) i el seu historial ( context social, familiar, escolar).
-    -   La seva conducta durant la sessió ( els seus gestos, comportaments, l’expressió oral, el seu nivell acadèmic, etc.)
-      - La seva motivació, interessos, emocions. ( si li agrada el que està fent o no).
-      - El seu estat anímic ( sentiments).
-      - La seva relació amb la psicopedagoga

La metodologia a seguir serà l'observació i seguiment setmanal d'uns quants casos. A més, un d’aquest casos l’escolliré com a principal per a seguir i intervenir de manera més personal, més ajustada i ampliada.
Les pràctiques parteixen d’una situació que es vol conèixer, i posteriorment aquesta situació es voldrà millorar i valorar. 

OBJECTIUS

Els OBJECTIUS proposats són: 
- Aprendre de l'experiència.
- Adquirir noves metodologies i pràctiques, nous fonaments teòrics.
- Orientar i intervenir en sessions per tal d'ajudar al centre i crèixer professionalment. 
- Col·laborar en tasques de psicopedagoga.

PRESENTACIÓ

Les pràctiques de psicopedagogia tenen la finalitat d'oferir una visió de conjunt i coherent de la dimensió pràctica de la intervenció psicopedagògica.

En aquest blog es podrà gaudir d'aquesta visió pràctica gràcies a la publicació gairebé diària de un recull d'experiències i anècdotes que aniran succeïnt durant tota la intervenció presencial al Centre de Psicopedagogia. Es tracta, doncs, d'un diàri on podreu compartir pensaments, experiències, diàleg, crítiques, etc. El blog està obert a tots aquells qui volgueu gaudir de l'aprenentatge interactiu.

Seguiment de casos, elaboració de propostes d’intervenció i orientació, intervenció, feed-back amb les famílies, reeducacions per alumnes amb dificultats d’aprenentatge des de primària a batxillerat, en àrees concretes o a nivell general, per tal d’elaborar una proposta educativa i ajudar-los en les tasques escolars a partir de les  necessitats de l’alumne, escola d’adults per preparar el graduat escolar o selectivitat, són algunes de les publicacions que podreu trobar en aquest blog.